Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Babybojen del 3 – Mer avancerade flytövningar

play-button
shadow

Om ditt barn känner sig trygg med de enklare flytövningarna kan det vara det dags att gå vidare till nästa nivå. Det är viktigt att ni tar det i lugn takt – och glöm inte bort att ha roligt under tiden.

Barn är olika och det är viktigt att de får utvecklas i sin egen takt och efter sina förutsättningar. En del älskar vatten, medan andra vägrar att gå i. Det viktiga är att ha tålamod och hela tiden ha roligt tillsammans. När barnet har klarat av de lite enklare övningarna och är van vid vatten är nästa steg för att lära barnet flyta att det kan hitta sin jämvikt på rygg. Här följer två flytövningar som är lite mer avancerade.

Hitta balansen

När barn ligger på rygg håller en del per automatik upp benen rakt upp i luften eller stoppar tårna i munnen. Ett knep är att bara hålla en hand under huvudet så hittar barnet lättare sin flytpunkt.

Gör så här:
1. Lägg barnet på rygg i vattnet.
2. Ha ögonkontakt med barnet.
3. Håll så att du inte hindrar barnet från att röra benen.
4. Håll barnet försiktigt med ett par fingrar under huvudet så att det hittar balanspunkten och flyter så mycket som möjligt av egen förmåga.
5. Om du badar tillsammans med ditt barn, rör dig med barnet i vattnet så att det känner vattnets rörelse och kan uppleva dess bärkraft.

Flyta på rygg

När barnet ligger på rygg i vattnet, enbart med stöd under huvudet, har barnet en rörelsefrihet som inte kan uppnås på land. Det är en fantastisk känsla! Barnet kan röra på armar och ben obehindrat och möter inget motstånd från badkar eller badbalja.

Gör så här:
1. Lägg barnet på rygg med lugna rörelser.
2. Ha ögonkontakt med barnet.
3. Håll med en hand under huvudet.
4. Stötta lätt mot barnets fotsulor med andra handen.
5. Låt vattennivån vara strax över barnets öron.
6. Tänk på att barnet ska flyta och inte lyftas.
7. Låt barnet flyta så mycket som möjligt av egen förmåga.

Babybojen på tolv olika språk

Babybojen finns på tolv olika språk samt i en lättläst version. Här kan du ladda ner alla varianter som PDF.

Läs gärna expertens råd om rädsla för vatten:

Rädd för att bada

shadow

Babybojen – Simkunnighet

Bebisar från tre månader och uppåt kan delta i babysim. Och när barnet är ännu lite äldre är det kanske dags för simskola?

Läs merarrow
shadow

Gravid vecka 17

En viktökning på två till fem kilo är genomsnittet runt vecka 17. Men vissa gravida går upp betydligt mer. Andra tappar vikt eftersom de mått illa under en längre tid.

Läs merarrow