Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Profylaxkurs inför förlossningen

shadow

Allt fler gravida kvinnor vill förbereda sig för förlossningen genom att träna praktiskt. Här hittar du fakta och tips om förlossningsprofylax.

Om du gruvar dig inför smärta och värkar så kan det kännas tryggt att redan ha tränat på att hantera vad som ska komma. Psykoprofylax har funnits länge, och efter att ha varit ”omodernt” under många år finns det nu ett stort intresse från blivande mammor igen.

Träning ger självförtroende

De flesta som väljer att gå en profylaxkurs brukar göra det två – tre månader före beräknad förlossning. Men det finns också kvinnor som går kursen betydligt senare, det är givetvis aldrig för sent att förbereda sig så länge förlossningen inte blivit av.
Anna Wilsby, grundare av företaget AnnasProfylax, berättar om deltagare som gått kursen för att de ska våga bli gravida igen efter en tidigare, traumatisk förlossningsupplevelse.
– Är den blivande mamman väldigt spänd inför förlossningen upplever hon både smärta och oro så mycket starkare.
När det gäller upplevelsen av smärta är det många faktorer som påverkar. Åldern spelar till exempel en intressant roll: Ju äldre vi är när vi föder våra barn, ju större rädsla och kontrollbehov tycks vi ha. Unga kvinnor, under 20 år, är i regel mer avslappnade vid förlossningen.
Anna Wilsby poängterar att andnings- och avslappningsmetoder inte alltid kan ersätta medicinsk smärtlindring.
– Det har alla födande kvinnor rätt till. En del behöver exempelvis epidural – ryggbedövning. För andra räcker det med tryggheten i att veta att det finns sådan hjälp att ta till om det blir riktigt tufft. Men oavsett om man vill klara sig utan medicinsk smärtindring eller inte så kan en förberedande kurs ge bättre självförtroende och minska oron, tillägger hon.

Tryggt stöd ger tryggare förlossning

Det går förstås bra att gå en profylaxkurs ensam, men de flesta gravida kvinnor kommer tillsammans med sin partner. Finns det ingen partner eller blivande pappa kan den gravida kvinnan ta med sig en syster, kompis, mamma eller doula på den förberedande kursen. (En doula är en person som kan anlitas som stöd till en födande kvinna).
– Det är lätt att säga att partnern ska vara ”ett stöd” men vad innebär det rent praktiskt? Många blivande föräldrar har inte en aning! Vi övar bland annat ”trygga” grepp, massagetekniker, var partnern kan lägga ett tryck för att lindra smärta. Dessutom pratar vi mycket om kommunikation – när är det läge att peppa mamman att kämpa vidare, när kan det vara dags att göra något nytt för att möta smärtan?

Numera finns det medicinska forskningsresultat som visar att förlossningsupplevelsen bedöms mer positiv om kvinnan fått ett bra, personligt stöd, vilket – konstigt nog – inte alltid är fallet för den som fått epiduralbedövning och sluppit undan smärtan. Den som fått ryggbedövning minns smärtan både före och efter mer än de som inte fått ryggbedövningen.
Profylax är alltså inte om någon flummig idé, utan medicinsk vetenskap, konstaterar Anna Wilsby:
– Det finns även en naturlig logik – om vi får hjälp att andas, slappna av och känna oss trygga, då säger det sig självt att mamma och barn mår bättre och förloppet kan ha sin naturliga gång.
På vissa kurser har AnnasProfylax haft homosexuella par och ”regnbågspar” med tre personer som hjälps åt.
– För oss spelar det ingen roll. Det enda som vi bryr oss om är att ett barn ska födas och att mamman får det stöd hon behöver.

Vad får ni lära er?

Det kräver en viss träning att andas och slappna av ”på kommando”, trots värkar och oro.
Profylaxkurserna skiljer sig från ”vanlig” förlossningsinformation genom att det ingår mer träning i olika strategier för att hantera förlossningssmärta och förlossningsrädsla:

• Andning och avslappning för att kapa smärttoppar och förbättra blodets syresättning

• Träning av olika slags andning, vid vanliga värkar och krystvärkar.

• Mental förberedelse – om du har siktet inställt på målet och har tränat visualisering så orkar du bättre.

• Partnerstöd – råd om hur partnern eller medföljande ska kunna vara till hjälp på bästa sätt, ge massage vid behov etc.

Det viktigaste är att man förbereder sig på något sätt, menar Anna Wilsby.
– Det finns de som säger att ”barn har ju fötts i alla tider!” eller ”på nåt sätt kommer de ju ut…” osv. Men faktum är att det är en stor utmaning att föda barn och ju bättre förberedda ni är mentalt och fysiskt, desto större förutsättningar har ni att få en fin upplevelse.
(Läs gärna expertsvaret Gravid och livrädd.)

Vad kostar det att gå en privat kurs?

En privat bekostad profylaxkurs går på ca 1000 kronor per person, det brukar vara ungefär 6 timmar uppdelat på två eller tre tillfällen.
Om din arbetsgivare har ”friskvårdscheckar” för sin personal, fråga om du kan betala kursen på så sätt. AnnasProfylax, Profylaxgruppen och Babygruppen är exempel på företag som tar emot sådana.
Privata kurser i förlossningsprofylax finns i många större städer – be din barnmorskemottagning om tips, eller sök på nätet.

Profylax via mödravården eller över internet

För 20 år sedan var det vanligt att profylaxkursen gavs gratis på landets mödravårdscentraler. Idag ingår inga skyldigheter att erbjuda sådan träning, men det finns enstaka barnmorskemottagningar/mödravårdscentraler (MVC) som inkluderar ett par timmars avslappning, andningsträning och massageteknik inom ramen för sin vanliga föräldrautbildning. Det kan vara bra att veta när du ska välja mottagning, eller om du inte trivs och vill byta efter en tid – det har du nämligen rätt till.

Det finns också kurser som du kan göra hemma, via datorn och Internet för ca 400-700 kr (kostnad lite beroende på hur länge du vill ha tillgång till filmer och övningar). Det brukar vara 2-3 timmars kurstid sammanlagt, med pauser för att exempelvis öva andningsträning framför datorn.
I den internetkurs som man kan köpa genom AnnasProfylax blandas kunskap och information med praktiska övningar.
Gratisalternativ finns även på nätet – Babygruppen har till exempel en förlossningsförberedande webbkurs som är framtagen tillsammans med Danderyds sjukhus.

Författare:
Åsa Fagerström, medicinjournalist

Gravid-appar och veckobrev

Det finns idag en hel rad gravid-appar för iPhone och iPad. Flera är på engelska och kostar ca 20-30 kr, men många av de svenska är gratis.
Trygg-Hansa har medverkat i att ta fram en gratis app som hjälper dig att följa hur din bebis växer, vad som händer i din egen kropp vecka för vecka. Den innehåller massor av bra tips om bland kost, träning, graviditetskrämpor och mycket annat.
En annan bra gratis-app utan reklam hittar du hos Sjukvårdsupplysningen.
Det finns även ”vanliga” föräldrautbildningar som är gratis, och som ordnas av vissa MVC.

Mer tips, fakta och expertsvar:

• Följ graviditeten – vecka för vecka

• Bra kost för fostret och dig och några läckra recept

• Barnmorskan: Lyssna mest på dig själv – goda råd

Är blödningen ett missfall, kan hög musik skada barnets hörsel, vågar jag bada bubbelpool?
Läs våra många expertsvar på andras gravid-frågor.

shadow

Så fungerar Trygg-Hansas gravidförsäkring

Trygg-Hansas gravidförsäkring kan ge ersättning och stöd om något går fel under den senare delen av graviditeten, förlossningen eller barnets första tid.

Läs merarrow
shadow

Vuxna kan också behöva simträna

Åtta av tio svenskar tillbringar åtminstone någon del av sommaren vid vatten. Vid pooler, havet eller sjöar – var spelar ingen roll, vi är helt enkelt ett badande folk. Men hur bra är vi på …

Läs merarrow