Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Sex under graviditeten

shadow

Många kvinnor tycker att lusten att ha samlag minskar under graviditeten. Andra känner större lust än vanligt och får till och med ut mer av samlivet än innan de blev gravida.

Blodmängden ökar i kvinnans könsorgan och slemhinnorna i slidan blir fuktigare och mer rik på vätska under graviditeten.

Det kan vara en förklaring till att vissa känner att den sexuella njutningen ökar och upplevelsen av orgasmen blir starkare.

Män känner också på olika sätt. Några tycker om kvinnans kropp och upplever en starkare njutning. Andra känner inte samma lust som tidigare. De kan vara rädda att skada barnet eller kvinnan.

Barnet tar inte skada av sex

Fostret ligger väl skyddat av den starka livmoderväggen och av fostervattnet som tar upp stötar. Man kan inte skada fostret genom slidan under samlaget.

Det är inte heller farligt med lite tryck eller stötar mot magen. Det kan bli sammandragningar i livmodern vid samlaget men det är inte farligt.

Det är endast i vissa fall, när det t ex finns risk för för tidig förlossning, som man avråder från samlag under vissa perioder.

Granskad av
Eva Itzel, förlossningsläkare

shadow

Specialistvård under graviditeten

Har du diabetes, ökad risk för blodpropp eller erfarenhet av svåra komplikationer under en tidigare graviditet kan det vara aktuellt med specialistvård.

Läs merarrow
shadow

Se upp med diskmedel och mediciner

De vanligaste förgiftningsmedlen för små barn är disk- och tvättmedel. Läkemedel leder också till en del allvarliga förgiftningar.

Läs merarrow