Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Så startar en förlossning

shadow

Ett barn föds normalt 40 veckor (280 dagar) efter senaste menstruationen, plus eller minus två veckor.
När det närmar sig förlossning förbereder sig kroppen på olika sätt. Du får signaler som tyder på att nu är det snart dags. Fostervattnet kan ibland – men alls inte alltid – börja sippra, och värkarna blir allt kraftigare och tätare.

Alla förberedelser kommer inte alltid i ordning eller är ens märkbara av alla. I de flesta fall kan de ändå hjälpa dig att veta när det är dags.

Livmoderhalsen mjukas upp

En nödvändig kroppslig förberedelse är att livmoderhalsen mjukas upp. En ”omogen” livmoderhals hårdhet brukar liknas vid en nästipp, medan en ”mogen” livmoderhals känns mjuk som läppar. Det är dock inget du som blivande mamma kan känna själv.

Förvärkar blir till förlossningsvärkar

Under hela graviditeten drar livmodern ihop sig då och då. Dessa sammandragningar är en träning av muskulaturen i livmodern som ju ska arbeta hårt under förlossningen. När det närmar sig förlossning ändrar sammandragningarna karaktär. De blir mer regelbundna och känns ofta som värk eller kramp i ryggen och ner mot ljumskarna.
Det brukar vara dags att åka in till förlossningen när det kommer 3-5 värkar på 10 minuter. Om du är omföderska kan det vara aktuellt att kontakta förlossningsavdelningen något tidigare eftersom öppningsfasen ofta går snabbare då. Du måste dock alltid ringa till din förlossningsavdelning först, då det är viktigt att det finns plats för dig.

Slemproppen stöts ut

Slemproppen är den slemansamling, som ligger som en skyddande hölje i livmoder halsen under graviditeten.

Slemproppen är dock ingen ”propp” som faller utan mer eller mindre sekret som kan avgå ibland flera dagar innan förlossningen startar, ibland í samband med förlossningsstart. Slemproppen utgör ett skydd mot infektionsangrepp under graviditeten.

Får du en blödning skall du omgående kontakta din förlossningsavdelning. Blödningar i samband med att förlossningen startar är ofta ofarliga, det är oftast ett tecken på att livmoderhalsen börjar öppna sig och att det då drar i de fina kärlen som finns i livmoderhalsen.

Du bör dock som sagt alltid kontakta din förlossningsavdelning för säkerhets skull.

Om ”vattnet går”

Förlossningen kan ofta starta med att fostervattenavgång, det vill säga att fosterhinnorna brustit och att en del av fostervattnet rinner ut genom slidan.

Du märker det genom att du plötsligt blir blöt. Fostervattnet består vanligen av ca 1 liter vätska, men det är ofta bara en liten del som rinner ut när fosterhinnorna brister.

Det bildas också hela tiden nytt fostervatten och det kommer att fortsätta sippra ut vatten tills barnet är fött. Om vattnet går, så ring din förlossningsavdelning.

Du kommer att uppmanas att komma in till förlossningen för att konstatera att det verkligen är vatten du noterat, och att du och barnet mår bra. Om allt ser bra ut får du åka hem igen och vänta på att förlossningsarbetet ska komma igång på riktigt. Man väntar dock aldrig längre än ca 48 timmar från det att vattnet gått.

Om förlossningen inte startat inom 48 timmar kommer man hjälpa till att starta din förlossning på medicinsk väg, så kallad induktion av förlossningen.

Även det minsta lilla hål i hinnorna utgör en infektionsrisk för dig och barnet. Studier har också visat att vänta mer än 48 timmar inte leder till fler spontan förlossningar.

Under tiden hemma får du leva som vanligt. Du får dock inte bada eller föra in något i slidan. Du skall också kontrollera din temperatur morgon och kväll under de här dagarna du är hemma.

Om temperaturen överskrider 37,5 grader eller vattnet ändrar färg (brunt, grönt) bör du kontakta förlossningen på nytt.

Ni kan dessutom behöva ordna med en del praktiska saker inför förlossningen:
• Förbered på jobbet så att ni snabbt ska kunna åka iväg

• Ordna barnvakt för eventuella syskon.

• Planera vägen till BB.

• Ha klart med alternativa BB om det inte finns plats på den förlossningsklinik ni tänkt er.

När är det dags att åka till förlossningen?

• När värkarna blir regelbundna och täta.

• När fostervattnet går.

• Ring alltid först till den förlossningsklinik ni planerar att åka till och prata med en barnmorska. Om du fått en blödning, om värkarbetet tycks ha satt igång eller om fostervattnet gått råder hen er troligen att åka in. Ibland kan man vara lite osäker, då kan ett samtal göra att ni slipper åka in för tidigt.

Uppdaterad feb 2016

Granskad av:
Eva Wiberg-Itzel, docent, förlossningsöverläkare

shadow

Förlossningens tre skeden

Läs på om förlossningens tre skeden och vad som händer under de olika faserna: Öppningsskedet, utdrivningsskedet och efterbördsskedet.

Läs merarrow
shadow

Bihåleinflammation

Även barn kan få bihåleinflammation i samband med förkylning och varig snuva. Smärtan kan sitta runt ögat, i ansiktet, huvudet eller upplevas som tandvärk.

Läs merarrow