Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Kommunala förskolor

shadow

Kommunala förskolor på en och samma ort kan ha helt olika inriktning och profil, så det är klokt att gå runt och jämföra.

På vissa orter finns inom den kommunala barnomsorgen förskolor som arbetar enligt Montessoripedagogik eller som lägger extra tonvikt vid utevistelse och naturupplevelser, för att nämna ett par exempel.

Hittar ni flera kommunala förskolor som ni kan tänka er för ert lilla barn, så behöver ni inte ställa sig i kö till vart och ett av dem. En och samma kö gäller för alla kommunala förskolor på orten (eller i stadsdelen i storstäder) och i mån av plats placeras barnet på den man rankat högst på ”önskelistan”.

En fördel med kommunal barnomsorg är att det ofta är relativt enkelt att byta till en annan förskola om det skulle visa sig att det val man först gjort inte känns rätt.

I och med att verksamheten drivs offentligt finns möjlighet att vända sig till förvaltning och ansvariga politiker med synpunkter och klagomål.

Författare:
Anna-Lena Stålnacke, journalist

shadow

Rädd för att bada

Ett litet barn som älskat att bada kan plötsligt bli rädd så fort badbaljan kommer fram. Det kan bero på flera olika saker - läs psykologens förklaringar.

Läs merarrow
shadow

Halsfluss

Halsfluss smittar lätt inom en familj men också på förskolor och skolor. Barnet får ont i halsen och klagar över att det gör ont att svälja.

Läs merarrow